Copacul de mărțișor – Un copac al dorințelor în 26 februarie

Copacul de mărțișor – Un copac al dorințelor în 26 februarie

Centrul Cultural Reduta prin Serviciul Cultură Tradițională în parteneriat cu Asociația Creștem România Împreună – proiect Plantează în România vă invită în perioada 26 februarie – 30 martie 2024 să vă scrieți o dorință pe o foaie de hârtie și să o prindeți cu șnur în alb și roșu în COPACUL DE MĂRȚIȘOR – UN COPAC AL DORINȚELOR.

În tradiția românească mărțișorul,  șnurul alb și roșu, se poartă toată luna martie. La final de lună, în satele din România dar și din Moldova, acest șnur se atârnă de coarnele animalelor pentru a aduce sănătate acestora, sau de ușa casei pentru a aduce prosperitate.

În satele din Transilvania, șnurul de mărțișor se atârnă de crengile pomilor fructiferi.

Se spune că dacă atârni șnurul alb și roșu de ramurile pomilor aceștia rodesc mai bine și fructele sunt mai sănătoase, și se mai spune că dacă iți pui o dorință de gând bun, aceasta se vă îndeplini.

Mai sunt povești și legende care ne spun că dacă atârni de crengile pomilor șnurul de mărțișor toate bolile se vor duce în vânt și vei fi sănătos tot anul.

Vă invităm să vă scrieți dorințele și să-l  prindeți cu un fir de mărțișor într-unul din cei trei copăcei din foaierul Centrului Cultural Reduta: un măr, un cais și un corcoduș.

Copăceii vor fi plantați cu sprijinul Asociației ,,Creștem România Împreună” pentru a rodi în natură.

Acest site folosește cookie-uri pentru a vă oferi o experiență cât mai bună. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu folosirea acestora.