CULmea- Film și educație de mediu are loc între 6 și 10 septembrie 2023 la Brașov și este primul festival de film care își propune să folosească educația cinematografică în sprijinul copiilor și tinerilor, care vor să cunoască mai multe despre mediu și criza climatică, și să le ofere un instrument pentru dezbatere și implicare în aceste domenii.
Prima ediție CULmea va aduce în cartierele din Brașov (Șchei, Centru, Răcădău) scurtmetraje premiate la marile festivaluri, prin proiecții pentru preșcolari și școlari, cu intrare liberă.
Scurtmetrajele din programul CULmea au fost selectate și premiate la festivaluri internaționale de film renumite precum Cinekid Amsterdam, Berlin Film Festival – Berlinale Generation sau Zlin Film Festival.
Proiecțiile din timpul săptămânii vor fi urmate de discuții cu publicul pe marginea problemelor de mediu ridicate în filme, moderate de educatori cu experiență, cât și de activități conexe pentru copii precum ateliere de grădinărit și compost, lecții de agricultură sustenabilă și food waste sau ateliere de board games cu teme de mediu susținute la Grădina Nuc (cartier Șchei), Sufrageria din Răcădău (Complex Magnolia, cartier Răcădău), Biblioteca Județeană George Barițiu – Filiala pentru Copii și Tineret (cartier Centru).
În weekendul 9 – 10 septembrie, publicul este invitat la cinema Patria și Centrul Cultural Reduta la un program de lungmetraje, animații și documentare, dedicat copiilor și adolescenților cu vârste cuprinse între 7 – 18 ani.
Printre acestea se vor număra lungmetraje aclamate și premiate de industrie la festivaluri precum Zlín Film Festival for Children and Youth, Berlin Film Festival, BFI London Film Festival, Annecy International Animation Film Festival, Locarno IFF sau Tallinn Black Nights Film Festival. Proiecțiile vor fi urmate de discuții și sesiuni de Q&A moderate de specialiști.
PROGRAMUL LA CENTRUL CULTURAL REDUTA este următorul:
DUMINICĂ, 10 SEPTEMBRIE
10:00 – 20:00 – Proiecții de lungmetraje în sala de spectacole
10:00 – 11:30 – „Familia Păianjen” (Cehia, Slovacia, 2022, regizat de Katarína Kerekesová, 75 min, 7 ani +)
Sinopsis:
Familia Păianjen este formată din bunica, bunicul, mama, tata și cei doi copii. Lili este cea mai mică și tocmai începe școala. O lume nouă, cu o groază de provocări și obstacole, iar familia se dovedește a fi de mare ajutor! Dar ce se va întâmpla când Lili se întâlnește cu un om? Și nu orice fel de om, ci o fetiță care îi fură dragonul lui Lili. E premisa perfectă pentru o aventură de zile mari.
* Selectat în zeci de festivaluri printre care Cinekid Amsterdam, Zlin Film Festival Cehia, Kids Kino Polonia sau Animest România
Proiecție urmată de o discuție facilitată de Raluca Bugnar, director artistic Culmea
Bilete online: https://eventbook.ro/film/bilete-culmea-film-de-educatie-si-mediu-familia-paianjen
13:00 – 14:30 – Oddball și pinguinii (Australia, 2015, regizat de Stuart McDonald, 93 min, 7 ani+)
Sinopsis:
O dramă australiană bazată pe evenimente adevărate. Oddball, un câine năzdrăvan, creează haos printre locuitorii unui oraș și, astfel, este închis la ferma de găini a stăpânului său, Swampy. Atacurile repetate ale vulpilor asupra populației de pinguini de pe o insulă din apropiere pun în pericol ecosistemul. Poate un câine iubitor de pinguini, așa cum este Oddball, ar putea ajuta?
Bilete online: https://eventbook.ro/film/bilete-culmea-film-de-educatie-si-mediu-oddball-si-pinguinii
16:00 – 17:30 – Martin și Pădurea Magică (Cehia, Slovacia, Germania, 2021, regizat de Petr Oukropec, 80 min, 8 ani+)
Sinopsis:
Martin, care locuiește la oraș, își petrece vara într-o tabără aflată în pădure. I se pare enervant să nu aibă acces la internet, însă uită complet de acest lucru, atunci când descoperă că în pădure există creaturi care au nevoie de ajutorul lui, pentru a opri proiectele de construcție care se demarează în zonă.
* Selectat în peste 20 de festivaluri și câștigătorul Premiul Publicului în cadrul festivalului internațional de film pentru copii Zlin, Cehia 2021
Proiecție urmată de o discuție facilitată de Raluca Bugnar, director artistic Culmea
Bilete online: https://eventbook.ro/film/bilete-culmea-film-de-educatie-si-mediu-martin-si-padurea-magica
18:00 – 20:00 – Orizontul (Franța, 2021, regizat de Emilie Carpentier, 84 min, 14 ani+)
Sinopsis:
La periferia Parisului, unde apar proiecte rezidențiale în fiecare zi, direct pe câmp, locuiește Adja,18 ani. În timp ce fratele ei se pregătește să devină jucător de fotbal profesionist iar cea mai bună prietenă se dezvoltă ca influencer pe social media, Adja încă își caută calea. Alături de Arthur, care devine mai mult decât un prieten, Adja devine interesată de activismul ecologic și se alătură astfel luptei generației ei.
* Câștigătorul Premiului Cinefilii Viitorului în cadrul festivalului european de film din Sevilla, Spania 2021
Proiecție urmată de o discuție facilitată de Raluca Bugnar, director artistic Culmea și Marian Ignat, activist de mediu
Bilete online: https://eventbook.ro/film/bilete-culmea-film-de-educatie-si-mediu-orizontul
10:00 – 20:00 – Ateliere în Sala de Muzică
11:00 – 13:00 – (Super)Natural Writing cu Patricia Cîrtog – Atelier de scris pentru adolescenți de 16-18 ani
Înscriere atelier AICI.
14:00 – 16:00 – Atelier de jocuri pe tema educației de mediu și crizei climatice, facilitat de grupul de inițiativă civică din Râșnov. Aceștia au creat jocul Naturix, pe care îl vei putea juca în cadrul atelierului, alături de multe alte jocuri precum Pandemic, Evergreen sau Cascadia. Jocuri pentru copii mai mici, jocuri pentru copii mai mari, cu diferite grade de complexitate. Jocurile sunt pentru copii cu vârste între 8 și 80 de ani.
16:00 – 18:00 Activism pentru orice vârstă: cum se pot implica tinerii în mișcarea pentru justiție climatică? – Atelier pentru adolescenți de 14-18 ani, cu Marian Ignat (WWF România).
Ce este justiția climatică și de ce e importantă pentru tineri? De ce e necesar ca tinerii să se implice în această mișcare? Care sunt metodele cele mai de impact? Acestea sunt doar câteva dintre întrebările pe care le vom explora în acest atelier înainte de a urmări filmul francez The Horizon, care urmărește protagonista Anja, a cărei conștiință politică și ecologică cresc pe parcursul filmului. La fel ca ea, vom identifica problemele cele mai stringente cu care se confruntă generația noastră, dar și soluțiile pe care tinerii le pot aborda pentru a crea o schimbare.
Atelierele sunt gratuite. Un atelier durează 2 ore. Numărul maxim de participanți: 20.
Festivalul „CULmea: Film și Educație de Mediu” este organizat de Asociația Oricum
Proiect finanțat de Primăria Municipiului Brașov
Parte din Forumul Orașelor Verzi
Parteneri spații: Grădina Nuc, Biblioteca Județeană „George Barițiu” Brașov, Sufrageria Răcădău, Filarmonica Brașov, Centrul Cultural Reduta
Parteneri: Consorțiul Cultural Corona, Asociația KunSTadt, Agenția Metropolitană pentru Dezvoltare Durabilă Brașov, Tipografia, Asociația Micile Bucurii, La Fântâna
Partener media principal: Radio Guerrilla
Parteneri media: Coresi, Agerpres, Zile și Nopți, IQAds, Cinemap, GLAMOUR, Spotmedia, Ziarul Metropolis, Happ.ro, All About Romanian Cinema, Movienews, Cinefan, filme-cărți.ro, noua.info