INTERVIURI ARTIZANI BRAȘOVENI: Diana Ivana îmbină cu succes arta țesutului cu elemente de artă plastică în 12 iulie

INTERVIURI ARTIZANI BRAȘOVENI: Diana Ivana îmbină cu succes arta țesutului cu elemente de artă plastică în 12 iulie

Centrul Cultural Reduta prin Serviciul Cultură Tradițională vă oferă o serie de interviuri realizate de Gabriela Bularca cu artizani din județul Brașov.

Primul material o prezintă pe Diana Ivana, artist plastic brașovean, care îmbină arta țesutului cu elemente de artă plastică.

Diana Ivana, mămică a patru copiii minunați este artist plastic brașovean, cu câteva expoziții la activ, la cei puțin peste 30 de ani, surprinde prin viziunea sa artistică. În creațiile ei îmbină lâna caldă și blândă cu pictura, îmbină arta țesutului cu elemente de artă plastică, sau cu elemente ale naturii, realizând adevărate opere de artă din împletirea acestor două tendințe în artă.

Mâinile ei mereu poartă un copil. O apariție inedită prin vestimentația ei pe care si-o confecționează singură, în cea mai mare parte din materiale reciclate.

Născută în Brașov în urmă cu 31 de ani, a urmat Liceul de Arte Plastice „Hans Mattis Theutsch” la secţia de Pictură Monumentală. Îşi continuă studiile de Licenţă  în Cluj-Napoca, în cadrul secţiei de pictură a Universitaţii de Arte şi Design între anii 2011-2014.

În timpul facultăţii, obţine o bursă Erasmus în oraşul Cuenca, Spania, în anul 2013, unde, întâlnindu-se cu peisajul mediteranean, bogat în structuri naturale, pune bazele unor noi căutări.  Neoexpresionismul ei tranzitează spre structuri abstracte, unite cu căutări în spaţiul simbolic, religios.

În 2015-2016 urmează studii masterale de Artă Sacră la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Iustinian Patriarhul” din Bucureşti şi frecventează şantiere de pictură bisericească.

După o perioadă maternală, la sfarşitul anului 2018 reia activitatea artistică, devenind membru stagiar UAP şi participând la expoziţii colective din Bucureşti şi Braşov.

Dintre expozițiile la care a participat menționăm: 2022- „Icoana materiei”; Galeria Europe, Braşov,  2022 – participare la expoziția colectivă a Băncii de Cultură Apollonia, Brașov, 2022 – participare la „simbioze sixT”, galeria Orizont, București, 2022 – participare la “Cu o floare nu se face primăvară”, muzeul de artă Brașov, Brașov, 2019 – participare la Salonul Județean, galeria Europe, Brașov, 2018 – participare la Salonul Național de Artă Contemporană 2018 – Centenar, București, 2016 – participare la “Extra-terestru”; galeria Uranus, București, 2014 – “ Trei la pătrat”; Galeria Europe, Brașov, 2013 – participare la “Modificat genetic” ; Amphitryon Art Space, Cluj-Napoca., 2012 – participare la “atelier 35” ; Galeria Europe, Brașov.

Despre expoziția ,,Icoana materiei” de la începutul acestui an, Diana așterne următoarele gânduri:

,,Seria de lucrări „icoana materiei” are ca punct de pornire căutarea de semn plastic cu rol transcendent. Propunerile compoziţionale caută să transmită emoţii metafizice atât prin structura şi textura materialelor naturale, organice şi minerale, cât şi a folosirii unor semne primordiale.

Interesul meu pentru acest subiect a pornit o dată cu descoperirea Divinitaţii prin contemplarea naturii și a continuat prin studiul compoziţiei Icoanelor ortodoxe şi a motivelor populare româneşti.

Deşi studiile mele sunt în domeniul picturii, devenind mamă şi conectându-mă la energia creatoare feminină am descoperit îndeletnicirile tradiţionale femeieşti: prelucrarea lânii, ţesutul, cusutul etc. Îmi place să folosesc materiale naturale, în special lâna pe care o prelucrez personal încă de la spălarea acesteia.

Folosesc şi pânze reciclate pe care le vopsesc cu coloranţi naturali, obţinuţi din resturi alimentare, fie materie vegetală găsită în plimbările prin natură.”

“În materie ca într-o icoană îl găsești pe Dumnezeu. De ce Icoana materiei? Pentru că imaginile sunt niște trimiteri la materie.”

Atât de simplu și frumos spune artista.

Vă invităm să o cunoașteți pe Diana Ivana.

Cine este Diana Ivana?

Diana Ivana: Cu numele? Sunt Diana Ivana, Constantinescu era numele de fată, am terminat liceul de arte plastice din Brașov. Am mers la Cluj la Facultatea de Arte, am terminat pictură, am mers cu o bursă în Spania, m-am întors în țară și am început masteratul în București la Artă Sacră și am renunțat. Am urmat al doilea an, dar nu am mai dat dizertația, am făcut copiii și a urmat o mică pauză.

În 2018 am intrat în Uniunea Artiștilor Plastici din România și am început încet încet să reiau activitatea.

În liceu ce secție ai urmat?

Diana Ivana: Am urmat la monumentală, pictură, sau artă decorativă, făceam de toate de fapt. Domnul profesor Mihai Corneliu ne lăsa să ne urmăm pasiunile, dacă doream să facem grafică puteam să facem grafică la el.

Spre ce erai atrasă mai mult?

Diana Ivana: Spre pictură. Mi-a plăcut mai mult pictura. În liceu, mai ales, lucram foarte mult cu culori vii, expresionismul. Și în facultate am urmat tot pictură. Pictură de șevalet.

Când ai fost atrasă prima oară de artele plastice?

Diana Ivana: De când eram mică, joaca mea preferată era să desenez, din totdeauna. Eu am fost mai retrasă ca și copil, aveam doar un prieten, doi, și cel mai mult îmi plăcea să stau să desenez.

Părinții au păstrat desenele tale?

Diana Ivana: Mai găsesc ceva prin beci. Nu era cine știe ce. Nu am fost unul dintre copii aceia care desenam perfect, dar îmi plăcea. Din clasa a VII-a am tot vrut să mă mut la liceul de arte. Mama nu a vrut să mă lase. Nu credea că pot să mă întrețin singură din asta, nu credea că pot să fac bani din artă. Și mama a vrut să fie dansatoare și tatăl ei nu a lăsat-o. Nu și-a împlinit niciodată visul. A fost inginer.

Cum ti-ai convins mama că arta e drumul tău?

Diana Ivana: Mama murise între timp și a trebuit să îl conving pe tata. Am intrat la LSN și acolo nu pot să zic că mi-a plăcut, și profesorii m-au încurajat să mă mut la liceul de artă. Au văzut că am talent și că îmi place și că nu are rost să rămân la acel liceu. Așa am ajuns la Liceul de arte „Hans Mattis Theutch”.

Ai avut expoziții în perioada facultății?

Diana Ivana: Am participat foarte puțin la expoziții în timpul facultății. Nu am vrut să expun până nu am știut că sunt la un anumit nivel. Nu mi-a fost teamă de reacția publicului, cred că mai mult voiam eu să știu că am făcut o treabă bună. Acum privind în urmă ar fi prins bine să expun pentru că erau bune.

Cred că prima expoziție oficială am avut-o după ce am terminat licența, împreună cu două colege de ale mele, dar împinsă de la spate de profesorii mei. Se întâmpla prin 2014. Imediat se împlinesc 10 ani de atunci.

Văd o îmbinare între textil și pictură. Explică-ne despre ce este vorba.

Diana Ivana: Sunt lucrări de artă textilă, dar pentru că nu am studiat arta textilă le-am făcut într-un mod experimental, este o tehnică mixtă, este și puțină pictură, dar foarte puțină, se vede și prin felul compoziției că eu am studiat pictură și nu textile. Am înlocuit tehnica dar am păstrat aceeași formă.

Ai și lucrări inspirate din tehnica țesutului

Diana Ivana: Odată cu venirea copiilor m-am conectat mai mult la ce înseamnă să fi femeie și la ce înseamnă matern și atunci am redescoperit cumva tehnicile tradiționale. Am fost pasionată de croitorie, am început să îmi fac singură hainele, să le fac și copiilor, dar nu am avut foarte mult timp.

Mi-am luat un sac de lână, murdară. Am folosit-o deja în aceste creații. O cumpărasem inițial ca să le fac haine copiilor, dar când am văzut ce multă muncă este să o curăț, să o spăl, să o dărăcesc și să o torc, pentru că nu am experiență nu mi-a ieșit uniformă ca să fie ușor de croșetat, dar în schimb a ieșit bună, ca valoarea plastică e nemaipomenită. Am luat lână brută direct de la cioban, am spălat-o, am dărăcit-o, am tors-o. am parcurs etapele de prelucrare a lânii.

Organizezi ateliere pentru cei mici?

Diana Ivana: Nu prea reușesc din lipsă de timp. Dar în viitor mi-ar plăcea să merg în această direcție, să țin ateliere și de prelucrare a lânii. Și să combin terapia artistică.

Cum reușești să îmbini viața de artist cu cea de mămică a patru copilași minunați?

Diana Ivana: Este o viață integrată. Am reușit cu ei lângă mine. Am reușit să lucrez foarte mult de când am atelierul și atunci lăsam copiii la grădiniță, lucram cât erau ei acolo, îi luăm la prânz, îi aduceam cu mine, și făceau și ei în atelier, se jucau, desenau, iar eu continuam lucrul.

Dacă vor veni în viitor la tine și îți vor spune că doresc să urmeze o carieră în arte?

Diana Ivana: Îi încurajez. Visul meu și al tatălui lor este ca în viitor să îi luăm pe șantier, să fim o familie. Pe șantier de pictură bisericească.

Material realizat de Gabriela Bularca, referent în cadrul Serviciului Cultură Tradițională. 

 

 

Acest site folosește cookie-uri pentru a vă oferi o experiență cât mai bună. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu folosirea acestora.