Expoziția POVESTEA ICOANEI este organizată de către Serviciul Cultură Tradițională din cadrul Centrului Cultural ,,Reduta” în colaborare cu Asociaţia Creatorilor de Artă Tradiţională şi Contemporană Braşov și va fi deschisă publicului din 6 octombrie – 31 decembrie 2021.
VERNISAJUL va avea loc în data de 6 octombrie, de la ora 12.00, în foaierul Centrului Cultural Reduta.
Artiștii ce vor expune sunt:
Cornel Sculean – icoana pe sticlă
Deși sunt absolvent al Facultății de Geografie, de mic copil am fost atras de folclor, de muzica populară, de meșteșuguri și tradiții. Arta picturii pe sticlă am învățat-o singur. Călăuză la început de drum mi-au fost câteva filmări realizate la Muzeul Astra cu Nicolae Suciu din Cincu, ultimul iconar al Țării Făgărașului, și câteva cărți împrumutate de la Prima Școală Românească.
Carmina Dan – icoana pe lemn
Am absolvit Școala de Arte și Meserii Tiberiu Brediceanu din Brașov, inițial la secția Grafică, unde am urmat cursurile trei ani, dar în paralel am continuat cu Iconografia. În primul an de Iconografie, pașii mi-au fost îndrumați de doamna profesoară Izabela Nicolae, cu care am început pictura icoanelor pe sticlă și apoi pe lemn, și am continuat cu domnul profesor Ovidiu Cristian Gliga, niște oameni minunați și dedicați.
Gabriel Florea – pictură bisericească
În 2002, am luat drumul pribegiei prin țară, ca ucenic într-o echipă de pictori bisericești, sub oblăduirea unui maestru pictor din Gura Humorului. Alături de această echipă am petrecut pe șantierele de pictură a peste 20 de biserici și catedrale din Bucovina, Ardeal și Moldova. Am făcut anii de ucenicie și stagiatură la școala de pictură bisericească a Patriarhiei Române. În 2008, am absolvit examenul de pictură bisericească, și am devenit pictor autorizat. Din 2012 pâna în prezent am dus aproape de final, pictarea a două biserici din zona Buzăului.