FĂRȘANG la APAȚA în 10 februarie

FĂRȘANG la APAȚA în 10 februarie

Centrul Cultural Reduta  și Primăria Apața vă invită sâmbătă, 10 februarie 2024, începând cu ora 13.00 la Fărșang.

Fărșangul este un obicei tradițional al comunității maghiare, împrumutat de la sașii transilvăneni, originea sa regăsindu-se cu peste două secole în urmă.

Este o sărbătoare a măștilor ce înfățișează o altă realitate, în care tot ceea ce este firesc și normal se anulează făcând loc exagerărilor și grotescului.

Ziua în care grupurile de mascați străbat ulițele satului devine un timp în care dezechilibrul se instalează și „ toate regulile sunt încălcate înainte ca perioada de post și resemnare să înceapă”.

În cadrul alaiului defilează feciori ce poartă măști animaliere ( lup, urs), dar sunt reprezentate și personaje din viața reală (mire, mireasă, doctor, preot). La pregătiri participă și fetele din sat care îi ajută pe feciori la confecționarea măștilor, la împodobirea animalelor (cai, măgari) și a carului alegoric care conduce alaiul pe ulițele satului.

Zarva asurzitoare pe care o produce alaiul, are rostul de a alunga tot ceea ce înseamnă răutate, necurățenie, infertilitate, întuneric și chiar anotimpul rece asimilat morții temporare a naturii.

Acest site folosește cookie-uri pentru a vă oferi o experiență cât mai bună. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu folosirea acestora.