Serviciul Cultură Tradiţională din cadrul Centrului Cultural „Reduta” Braşov vă invită la obiceiul tradițional FĂRȘANG (carnaval) în cele două localități: Apața și Ormeniș.
Fărşangul este un obicei tradiţional al comunităţii maghiare împrumutat de la saşii transilvăneni, originea sa regăsindu-se cu peste două secole în urmă. Este o sărbătoare a măştilor ce înfăţişează o altă realitate în care tot ceea ce este firesc şi normal se anulează, făcând loc exagerărilor şi grotescului. Ziua când grupurile de mascaţi străbat uliţele satului devine un timp în care dezechilibrul se instalează şi toate regulile sunt încălcate înainte ca perioada de post şi resemnare să înceapă.
În cadrul alaiului defilează feciori ce poartă măști animaliere ( lup, urs), dar sunt reprezentate și personaje din viața reală (mire, mireasă, doctor, preot). La pregătiri participă și fetele din sat care îi ajută pe feciori la confecționarea măștilor, la împodobirea animalelor (cai, măgari) și a carului alegoric care conduce alaiul pe ulițele satului.
Zarva asurzitoare pe care o produce alaiul, are rostul de a alunga tot ceea ce înseamnă răutate, necurățenie, infertilitate, întuneric și chiar anotimpul rece asimilat morții temporare a naturii. Sătenii adunați la porțile caselor cinstesc alaiul cu gogoși, sume de bani, pălincă și ouă nefierte.
Apața – 19 februarie, 11.30
Ormeniș – 26 februarie, ora 13.00
Textul a fost preluat din broșura Obiceiuri tradiționale în județul Brașov, editată de Centrul Cultural Reduta – Serviciul Cultură Tradițională cu sprijinul Consiliului Județean Brașov.