Concurs Național de Fotografie ,,Oameni și datini”

Concursul Naţional de Fotografie Etnografică “Oameni şi datini” a fost iniţiat în anul 2015, Centrul Cultural „Reduta”  fiind una dintre puţinele instituţii de cultură din ţară care desfăşoară un astfel de proiect.

Contextul în care a luat naştere acest proiect este dat pe de o parte, de succesul pe care l-au repurtat fotografii braşoveni la concursurile tematice din ţară şi ale căror lucrări au contribuit la promovarea specificului judeţului nostru, iar pe de altă parte, din dorinţa expresă a organizatorilor de a acorda fotografiei etnografice locul binemeritat în demersul de salvare şi conservare a patrimoniului cultural tradiţional.

Pe măsură ce elementele de civilizaţie sătească dispar, fotografia etnografică rămâne una dintre puţinele surse de informare în domeniu. Aceasta devine prin arhivare obiect în sine, cu valoare proprie, ea fiind folosită ca document complementar cercetării.

Cele două secţiuni ale Concursului Naţional de Fotografie Etnografică „Oameni şi datini” – portret şi momente etnografice au reunit fotografii din domeniul culturii tradiţionale materiale şi imateriale: obiecte de patrimoniu cultural tradiţional, obiceiuri tradiţionale, costume populare, portrete, ocupaţii tradiţionale, arhitectură. Fotografiile câştigătoare, precum şi alte lucrări selectate au constituit obiectul unor expoziţii desfăşurate în luna decembrie la Centrul Cultural “Reduta”.

Braşovul are o tradiţie în ceea ce priveşte fotografia etnografică şi aici putem vorbi de cea mai mare campanie monografică a Şcolii Sociologice de la Bucureşti condusă de profesorul Dimitrie Gusti la Drăguș, în 1929, cu revenire în 1932 şi 1933.

Invitat să ia parte la aceste campanii monografice, Iosif Berman a reuşit să fie fotograful care a prezentat lumea satului românesc interbelic, fiind considerat şi primul profesionist al fotografiei etnografice româneşti. Profesorul Dimitrie Gusti îî scria celui care era supranumit decanul reporterilor fotografi că „fără prezența dumneavoastră ne compromiteţi munca”, marele sociolog acordând importanţa cuvenită muncii unui profesionist al imaginii.

În prezent, în ceea ce priveşte fotografia etnografică din judeţul nostru, putem spune că aceasta s-a concentrat spre surprinderea unor obiceiuri precum Aruncarea în ţol – obicei al Junilor tineri din Şcheii Braşovului, Roata în flăcări – obicei care are loc la Lăsata Secului, în localitatea Şinca Nouă şi Plugarul – obicei care are loc a doua zi după Paşti în mai multe sate din Ţara Făgăraşului.

© Serviciul Cultură Tradițională

Câștigători ai Marelui Premiu „Oameni şi datini”:

2015, Labancz István (Miercurea Ciuc) – Festival

2016, Silvia-Floarea Toth (Mocod, Bistriţa-Năsăud) – Tata Dumitru

2017, Ciprian Cena (Zau de Cîmpie, Mureş) – Luminaţia

2018, Nagy Botond (Tg. Mureş) – În aşteptare

2019, Cristian Calistru (Botoşani) – Baba

Descarcă album – Oameni și datini, ediția I

Descarcă album – Oameni și datini, ediția a II-a 

Au început înscrierile la Concursul de fotografie ,,Oameni și datini”, ediția a VII-a

Descarcă REGULAMENT pagina 1

Descarcă REGULAMENT pagina 2

Descarcă FIȘĂ ÎNSCRIERE 2021

Ediția a VI-a a Concursului Național de Fotografie Etnografică ,,Oameni și datini” și-a desemnat câștigătorii. 

Marele Premiu ,,Oameni și datini” 2020 : Kuti Zoltán Hermann (Miercurea Ciuc) – Privire în trecut. 

Acest site folosește cookie-uri pentru a vă oferi o experiență cât mai bună. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu folosirea acestora.