GOLFIN NICUȘOR ALEX  a câștigat TROFEUL Festivalului Concurs Național de Muzică Populară pentru Tineri Interpreți ,,Flori în Țara Bârsei” , ediția a XV-a

GOLFIN NICUȘOR ALEX  a câștigat TROFEUL Festivalului Concurs Național de Muzică Populară pentru Tineri Interpreți ,,Flori în Țara Bârsei” , ediția a XV-a

Anul acesta, Festivalul Concurs Național de Muzică Populară pentru Tineri Interpreți ,,Flori în Țara Bârsei” a ajuns la cea de-a XV-a ediție și s-a desfășurat în perioada 1 -2 noiembrie 2023 la Centrul Cultural Reduta.

Festivalul a fost deschis tinerilor interpreți de muzică populară din întreaga țară cu vârste cuprinse între 16 – 25 de ani și a avut ca scop descoperirea şi lansarea de noi şi valoroase talente interpretative.

Juriul format din Oana Petrică, Ion Negrilă și Laszlo Robert a avut o misiune dificilă, deoarece s-au înscris 40 de participanți din judeţele: Braşov, Iaşi, Neamț, Dolj, Gorj, Suceava, Cluj, Botoșani, Mureș, Olt, Bacău, Vaslui, Alba, Buzău, Vrancea, Constanța și Călărași.

Pe scenă au urcat 15 tineri interpreți, câștigători ai festivalurilor concurs de muzică populară din țară și din străinătate. Ei au interpretat o doină, o baladă sau un cântec doinit (fără acompaniament) și o piesă cu acompaniament, multe dintre acestea fiind culese de la rapsozi populari.

TROFEUL FESTIVALULUI în valoare de 2000 lei a fost câștigat de Golfin Nicușor Alex, în vârstă de 20 ani. Este student în cadrul Universității din Craiova, Secția Pedagogie Muzicală și a venit să încânte publicul brașovean, tocmai din Oltenia, din comuna Pleșoi, județul Dolj.

Dragostea pentru cântec i-a fost transmisă din generație în generație, mama și bunica lui cântând în tinerețe. A interpretat în concurs, cântece culese de la rapsozi populari ai comunei Goicea: ,,Copilița Mârșenească’’, ,,Foaie verde, trei smicele’’.

PREMIUL I în valoare de 1500 lei ajunge în acest an la Tămaș Camelia Alexandra din Cluj Napoca. Are 18 ani și este elevă a Colegiului de Muzică ,,Sigismund Toduța’’ și absolventă a Scolii Populare de Arte ,,Tudor Jarda’’ din Cluj Napoca. În timpul liber îi place să coase costume populare alături de mama ea. Deasemenea, îi place să culeagă cântece și șă colecționeze costume populare. Cea mare mare dorință a ei este să devină etnomuzicolog și realizator de emisiuni folclorice. A reprezentat zona folclorică Valea Someșului Mic, Subzona Gherla. Printre premiile obținute până acum se enumeră: Premiul Special ,,Valeria Peter Predescu’’ la Festivalul Național de interpretare a cântecului popular românesc „Pană de Păun” organizat la Bistrița, Premiul I la Festivalul – Concurs Național „Din Comoara Satului” Timișoara și Premiul I la Festivalul internațional de Folclor și Tradiții din Zakopane – Polonia la categoria doină/baladă.

La Brașov a interpretat: ,,Întunecat îi ceriu’’ și ,,Cine-o zis la lume, lume’’.

PREMIUL al II -lea în valoare de 1400 lei s-a acordat tinerei de 19 ani, Monete Diana Georgiana, reprezentantă a zonei Olteniei, subzona Câmpia Boianului.

Una din pasiunile ei este colecționarea portului popular. Cea mai mare bucurie adusă de darul de a cânta este faptul că poate duce tradiția mai departe. ,,Tradițiile populare românești rămân tezaurul nostru cel mai de preț’’, spune Diana.  A obținut Premiul de excelență ,,Mărioara Murărescu’’ în cadrul Festivalului Național-Concurs de muzică populară „Sus la munte, la Muscel” din Câmpulung Muscel,  dar și Trofeul Festivalului ,,Tradiții Argeșene’’. A interpretat:,,Muica mea mă măritai’’ și ,,Fetiț-o de peste Olt’’.

PREMIUL al III-lea în valoare de 1300 lei a ajuns la Târgu Neamț, câștigătorul fiind  Țîrdea Ștefan în vârstă de 24 de ani.

Este absolvent al Academiei de Muzica ,,Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca și a fost membru al Ansamblului tradițional ,,Icoane Transilvane” condus de maestrul Ioan Bocșa.

Premiile obținute până acum sunt: Premiul I la Festivalul-concurs naţional de muzică populară pentru copii şi tineri “FLORILE CEAHLĂULUI” Piatra Neamț și Premiul al III- lea la Festivalul Internaţional de folclor „Cântecul de dragoste de-a lungul Dunării” Brăila.

A interpretat: Doina ,,Vine vremea să mă duc” din culegere de cântece si doine și cântec mișcat: ,,Foaie verde iasomie” cules de la un rapsod popular, din comuna în care s-a născut.

La cea de-a XV-a ediție a Festivalului Concurs Național de Muzică Populară pentru Tineri Interpreți ,,Flori în Țara Bârsei”  au fost acordate 3 mențiuni, fiecare în valoare de 800 lei.

Acestea au ajuns la Florea Teodora, Șerban Sebastian Mihail și la Vlad Robert Daniel.

Florea Teodora Maria are 20 ani, vine din sat Ocnița, jud Bistrița – Năsăud și reprezintă zona de câmpie a județului. Este studentă la Academia Națională de Muzica „Gheorghe Dima“ Cluj-Napoca în anul II. Premii obținute: Premiul I la Festivalul Concurs Naţional de Interpretare a Cântecului Popular Românesc „Valeria Peter Predescu” din Bistrița Năsăud și Premiul I la Festivalul – Concurs internațional de interpretare a cântecului popular „PETRE SĂBĂDEANU” din Tg. Mureș. A interpretat doina ,,Dă-mă mamă-n sat cu tine’’ și un cântec cu acompaniament: ,,Cucule ce pene porți’’, ambele din repertoriul Corneliei Ardelean Archiudean.

Șerban Sebastian-Mihail are 21 de ani, a venit din Târgu-Mureș, iar în prezent este student la Facultatea de Automatică și Calculatoare din cadrul Universității Tehnice Cluj-Napoca.

Urmează cursurile Centrului de Cultură „Augustin Bena” din Alba-Iulia la clasa de canto muzică tradițională a doamnei profesor Leontina Fărcaș. Reprezintă zona folclorică Câmpia Transilvaniei.

Premii: Semifinalist  al emisiunii TVR ,,Vedeta Populară’’ sezonul 9 și  Premiul I la Festivalul concurs „In memoriam Vasile Conțiu” Mureș 2023.

În concurs a interpretat:,,Codrule bătut de vânt’’ și ,,Zi-i ceteraș numai azi’’.

Vlad Robert Daniel este elev în clasa a XII-a la Liceul de Informatică Alexandru Marghiloman din Buzău, are 18 ani și a venit din comuna Berca din Buzău.

În prezent studiază canto vocal la Scoală de Muzică Populară Românească din București, anul III de studiu. Se caracterizează ca o persoană deschisă, puțin nerăbdătoare, îi plac plimbările în natură.

Are ca motto: ,,Dacă iți dorești din suflet ceva este imposibil să nu reușești.’’

Premii obținute: Premiul al III- lea la  Festivalul Concurs Național de Interpretare a Muzicii populare ,,Natalia Șerbănescu”, Tulcea în 2023 și Premiul al III-lea la Festivalul Național de Folclor ,,Benone Sinulescu’’, Buzău în 2023.

A interpretat pe scena Centrului Cultural Reduta,  doina ,,Bate vântul de la munte’’ și ,,Lino, Lenuțo, Leano’’.

Premiile pentru popularitate și pentru autenticitatea costumului popular în valoare de 700 lei fiecare s-au acordat celor două tinere interprete Hasna Adriana Maria și  Avădanei Andra – Elena.

Hasna Adriana Maria are 18 ani și este elevă în clasa XII -a la Colegiul de Artă ,,Ciprian Porumbescu” Suceava. A venit în acest concurs din inima Bucovinei, din satul Falcău, comuna Brodina, județul Suceava. Poartă cu mândrie costumul popular specific acestui colț de rai de pe Obcinile Bucovinei, amintind de regretata interpretă de muzică populară Mina Pâslaru.

Iubește tradițiile și portul popular cărora dorește să se dedice în viitor.

Premiile obținute până în prezent: Premiul I la Concursul National ,,Sigismund Toduță’’ și Premiul I la Concursul Național ,,Primăvara Artelor’’. A interpretat în concurs următoarele piese: ,,Supărarea și necazul’’ și ,,Am un bade ciobănel’’.

Avădanei Andra-Elena este elevă în clasa a XII-a la Liceul de Arte „Victor Brauner” din Piatra Neamț, la specializarea canto tradițional la clasa doamnei profesor Mancaș Mihaela și are 17 ani. Reprezintă zona Moldovei, provenind din Ținutul Neamțului, mai precis, satul Magazia.

Costumul popular pe care îl poartă reprezintă posibilitatea de a arăta lumii o bucățică din încărcătura locurilor de poveste din Valea Ozanei. În anul 2022 a obținut Premiul I la Concursul Internațional de Interpretare Muzicală ,,Emanuel Elenescu’’. A interpretat ,,Cântec de cătănie’’ și ,,De ce bade n-ai venit?’’.

Criteriile de acordare a premiilor au fost autenticitatea și valoarea artistică a repertoriului, calitatea interpretării, ținuta scenică și costumul popular.

,, Nivelul festivalului a crescut foarte mult. A fost o ediție deosebită. Am avut foarte mult de lucru, pentru că au fost 40 de concurenți înscriși, foarte bine pregătiți și a fost o concurență mare între acești soliști, dar cu mici diferențe s-au evidențiat în concurs, comunică Oana Petrică, președintele juriului.

În Spectacolul concurs tinerii interpreți au fost acompaniați de Orchestra Plaiuri Transilvane, dirijor Iosif Ioan Liviu. În prima seară, publicul s-a bucurat de prezența  laureatei festivalului 2022, Din Ilinca Alexandra, tânăra care promovează folclorul și cântă atât la nai, cât și din voce, de George Muraru, interpretul de muzică populară, profesor de canto popular la Şcoala de Arte şi Meserii „Tiberiu Brediceanu” din Braşov, dar și prezentatorul celei de-a XV-a ediții a Festivalului și de îndrăgita interpretă de muzică populară din zona județului Hunedoara, Mariana Anghel, cea care a ridicat publicul în picioare atunci când în sala Centrului Cultural Reduta a răsunat piesa ,,Vin români la Alba iar’’.

Festivalul Concurs Național de Muzică Populară pentru Tineri Interpreți ,,Flori în Țara Bârsei”  2023, ediția a XV- s-a încheiat  în 2 noiembrie 2023 cu momentele susținute de Ansamblul folcloric POIENIȚA și cu recitalurile interpreților consacrați Ciprian Roman, Doinița și Ionuț Dolănescu.

Proiectul a fost finanțat de Primăria Municipiului Brașov. Valoarea totală a acestui proiect este de 133.501 lei, din care contribuția Primăriei Municipiului Brașov este de 98.501 lei (73,78%).

Festivalul Concurs Național de Muzică Populară pentru Tineri Interpreți ,,Flori în Țara Bârsei”  2023, ediția a XV-a a fost înregistrat de ETNO TV și va fi difuzat în 11 noiembrie (spectacolul concurs) și 12 noiembrie (Gala Laureaților) de la orele 20.00.

 

 

 

 

Acest site folosește cookie-uri pentru a vă oferi o experiență cât mai bună. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu folosirea acestora.