În căutarea Paradisului A.R. la Brașov – O experiență imersivă de Anca Damian în perioada 20 noiembrie – 7 decembrie

În căutarea Paradisului A.R. la Brașov – O experiență imersivă de Anca Damian în perioada 20 noiembrie – 7 decembrie

„În căutarea paradisului A.R.” este o expoziție de realitate augmentată ce acompaniază cel mai recent lungmetraj al regizoarei Anca Damian: „Insula”.

Expoziția are loc la Centrul Cultural Reduta, în Galeria Reduta și poate fi vizitată între 20 noiembrie – 7 decembrie 2022, interval orar 16.00 – 20.00.

VERNISAJUL VA AVEA LOC DUMINICĂ, 20 NOIEMBRIE, ORA 19.00!

O extensie în A.R. a filmului, expoziția propune o intervenție imersivă în universul „Insula”, pornind de la o readaptare a piesei scriitorului suprarealist Gellu Naum, pe care regizoarea Anca Damian o aduce în contemporan.

„Insula” lui Gellu Naum este o versiunea demitizată a romanului „Robinson Crusoe” de Daniel Defoe, publicat în 1719. Aduce în actualitatea vremii subiectele cheie ale romanului, și le privește prin lentila existențialistă și suprarealistă specifică autorului, contextualizând opera la realitatea secolului 20.

Expoziția „În căutarea paradisului A.R.” folosește noile tehnologii pentru a augmenta scene-cheie din film printr-un limbaj artistic încă nou și în curs de dezvoltare. Anca Damian ne invită să intrăm în lumea filmului, folosind ecranele telefoanelor mobile și ale tabletelor pentru a parcurge o călătorie inițiatică în căutarea Paradisului – plecând de la coliba lui Robinson, către ocean și apoi către turnul din Babel unde are loc Carnavalul Plăcerilor.

Expoziția propune o nouă citire a subiectului prin prisma realității secolului 21, folosind instrumente și medii specifice acestuia. Aducând în prim plan probleme presante ale contemporaneității, cum ar fi migrația, ecologia, alienarea oamenilor și tehnologia, „Insula” Ancăi Damian readuce la viață o lucrare clasică printr-o nouă abordare. Avansul tehnologiei de-a lungul ultimelor secole este încorporat astfel în narațiune prin felul în care este prezentată povestea, scoțând acțiunea din carte, în teatru, film, și ulterior în realitate augmentată, transformând cititorul în participant activ la universul poveștii.

Lucrările pot fi explorate în realitate augmentată prin intermediul aplicației „In Search of Paradise AR” disponibilă pe App Store și Play Store.

În plus, vizitatorii pot explora scene din film și în afara expoziției, prin folosirea filtrelor de Instagram disponibile pe contul @the_island_film și prin plasarea personajelor în ipostaze inedite din viața de zi cu zi.

INTRAREA ESTE LIBERĂ !

Pe data de 7 decembrie va avea loc și proiecția oficială a filmului, în cadrul Centrului Cultural Reduta.

_

Produs de Aparte
Parteneri: Centrul Cultural Reduta, Asociatia Română a Femeilor în Cinema
Proiect co-finanțat de Primăria Municipiului Brașov
Parteneri media: Radio Guerrilla, Radio România Cultural, Revista Psychologies, Observator Cultural, GLAMOUR, Zile și Nopți, Ziarul Metropolis, Happening.
Experiență AR dezvoltată împreună cu Augmented Space Agency

Acest site folosește cookie-uri pentru a vă oferi o experiență cât mai bună. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu folosirea acestora.