ÎNSCRIERI pentru atelierele din Brașov! Zilele redutelor culturale din Transilvania și Banat la Brașov: 30 iunie -2 iulie

ÎNSCRIERI pentru atelierele din Brașov! Zilele redutelor culturale din Transilvania și Banat la Brașov: 30 iunie -2 iulie

ÎNSCRIERI pentru atelierele din Brașov!

Zilele redutelor culturale din Transilvania și Banat la Brașov: 30 iunie -2 iulie 2023

Din 1 iunie vă puteți înscrie la cele patru ateliere educaționale !

Brașovul este cel de-al treilea oraș în care se desfășoară Proiectul ,,Zilele redutelor culturale din Transilvania și Banat”. Atelierele educaționale, vernisajul expoziției foto-documentare și cele două spectacole, unul de teatru și unul de balet vor avea loc la Centrul Cultural Reduta în perioada 30 iunie – 2 iulie 2023.

Începând cu data de 1 iunie 2023 vă puteți înscrie la cele patru ateliere educaționale, la adresa de email: centrulculturalredutabv@gmail.com.

Sunt disponibile 15 locuri/atelier.

Zilele redutelor culturale din Transilvania și Banat la Brașov: 30 iunie -2 iulie 2023

30 iunie 2023

  • ora 11.00 – Atelier educațional de pictură pe material textil „Culori de vacanță” susținut de  Mihaela Bălan, artist plastic

1 iulie 2023

  • ora 10.00 – Atelier educațional etnografic „Măștile de odinioară”  susținut de Sebastian Paic de la Muzeul Etnografic al Transilvaniei Cluj-Napoca
  • ora 10.00 – Atelier educațional de teatru „Theatralische Ausdrücke”  susținut de Robert Bogdanov – Schein de la Teatrul German de Stat Timișoara
  • ora 10.00 – Atelier educațional de balet „În pași de dans” susținut de prof. coregraf Anca Iuga și corepetitor Cătălin Iosub de la Centrul Cultural Reduta
Atelier educațional de pictură pe material textil „Culori de vacanță” susținut de Mihaela Bălan, artist plastic

Pasionată de pictură încă din copilărie, Mihaela este un artist plastic plin de entuziasm și cu o dragoste imensă pentru frumos. Portofoliul ei include proiecte diverse, precum pictură murală, tablouri, pictură pe mobilier, sticlă, lemn, pe materiale textile, articole vestimentare, accesorii, decorațiuni și chiar bijuterii.

La acest atelier educațional, artista va realiza cu copiii picturi inspirate de vacanța de vară, fiind necesar ca aceștia să vină cu materialul ori obiectul de vestimentație pe care doresc să picteze.

Atelier educațional etnografic „Măștile de odinioară

 Măștile tradiționale fac parte din inventarul a numeroase obiceiuri fie din ciclul vieții, fie din cel anual. Acestea închipuie ființe din mitologia populară, înfățișând strămoși (moși și babe), animale fantastice (brezaia, cerbul, capra, ursul și altele) sau personaje diabolice ori grotești. Funcționalitatea acestora comprimă aspecte rituale (magice) și ludice (amuzante, legate de joacă).

Atelierul de măști este interactiv, participanții putând să lucreze după modele arhaice din diferite zone etnografice, prezentate și explicate.

Materialele și tehnicile folosite sunt similare celor tradiționale: postav, pănură, blană, fire de lână și alte fire colorate, mărgele și altele. Părțile componente ale măștilor vor fi realizate manual și apoi asamblate prin coasere, creativitatea cursanților fiind încurajată.

Atelier educațional de balet „În pași de dans”

Baletul este dansul clasic care implică antrenament intens și înaltă tehnică și include mișcări precum plie, releve, piruete, salturi și cele șase poziții principale ale brațelor și picioarelor, iar aceste mișcări sunt combinate pentru a crea o poveste, o atmosferă sau o emoție.

La atelierul educațional de balet, copiii vor fi inițiați în primele mișcări de dans cu ajutorul unor exerciții de încălzire la sol și al unor exerciții de postură și tehnică pentru începători în mijlocul sălii. Pentru acest lucru va fi nevoie ca participanții la atelierul de balet să fie echipați corespunzător în haine comode.

Atelier educațional de teatru „Theatralische Ausdrücke”

Prezența scenică are sute de definiții în toate culturile lumii și se poate înfățișa în și mai multe feluri. Dar care sunt elementele comune ce sunt relevante și pentru performerul de astazi?

În acest atelier de expresie corporală și vocală se vor explora elemente de teatru, dans și muzică internaționale.

Atelierul educațional de teatru este deschis pentru participanții de orice vârstă și pregătire, cu un deosebit interes pentru artele performative. Se recomandă îmbrăcăminte lejeră, ce nu impiedică mișcarea.

„Zilele redutelor culturale din Transilvania și Banat” este un demers cultural care își propune promovarea reciprocă a unor valori culturale comune din Cluj-Napoca, Timișoara și Brasov, prin cercetarea și documentarea istoricului și specificului redutelor culturale din trei centre urbane din Transilvania și Banat, valorificarea în forma unei expoziții foto-documentare a istoricului și specificului redutelor culturale din Cluj-Napoca, Timișoara și Brașov, precum și conceperea și prezentarea publică a unui program cultural și artistic specific celor trei redute culturale din Transilvania și Banat. Proiectul este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, în etapa I/2023, implementat de către Centrul Cultural Reduta Brașov.

 

Acest site folosește cookie-uri pentru a vă oferi o experiență cât mai bună. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu folosirea acestora.