ONLINE: Istorisiri ale ultimilor meșteri făurari – fierarul Istvan din Viscri în 5 iulie

ONLINE: Istorisiri ale ultimilor meșteri făurari – fierarul Istvan din Viscri în 5 iulie

Centrul Cultural Reduta prin Serviciul Cultură Tradițională prezintă în 5 iulie, de la ora 19.00 pe canalul YOUTUBE, un material video realizat în gospodăria fierarului Istvan din localitatea Viscri.

Meșteșugurile tradiționale  reprezintă o  expresie a identității culturale și sociale a comunităților românești.

Prelucrarea fierului este o îndeletnicire străveche a poporului român, ajungând să reprezinte în perioada medievală al doilea meșteșug important.

În prezent, meșteșugarii fierari sunt din ce în ce mai rar întâlniți, chiar și în spațiul rural.

În multe localități din țară,  îndeletnicirea de potcovar este pe cale de dispariție sau nu mai există. Astfel că, aceste meserii, vechi  de sute de ani, mai sunt pe ici pe colo folosite de cei care au învățat la rândul lor de la părinți sau de la bunici.

Fierarul  din Viscri face unelte tradiționale, potcoave, grille, obiecte decorative și diferite instrumente necasare unei gospodării tradiționale, desi sunt mulți oameni ce lucrează cu metalul, doar fierarul știe cum să facă sau să repare multe obiecte, de la cele mai complexe și pănă la cele mai simple, precum cuie sau zale.

 

Acest site folosește cookie-uri pentru a vă oferi o experiență cât mai bună. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu folosirea acestora.