Festivalul de muzică veche ,,CORONA OLD MUSIC”

FESTIVAL DE MUZICĂ VECHE ,,CORONA OLD MUSIC”

2021

Prima ediție a Festivalului de Muzică Veche ,,Corona Old Music” a început în anul 2021 și a fost organizat în parteneriat cu URBANIADA și TAMTAM. Festivalul pune accent pe muzica secolelor XIII-XVII cu mici escapade în afara acestui interval temporal,  cu inserții ale muzicii de tradiție orală din repertoriul tradițional muntenesc.

Primii invitați au fost Cimpoierii din Transilvania, alături de cel mai cunoscut interpret actual al muzicii lăutărești din țară,  Simion Bogdan Mihai.

Festivalul oferă posibilitatea unică de performare pentru muzicieni, iar muzica veche interpretată pe instrumente de epocă respectiv copiile lor moderne în manieră istorică constituie un prilej unic de animare și de încântare pentru publicul larg.

2022 

Cea de-a doua ediție a Festivalului de Muzică Veche ,,Corona Old Music” a fost organizată în parteneriat cu Primăria Municipiului Brașov și a pus accentul pe secolele XIII-XIX, invitați pe scena din Piața Sfatului fiind: Cimpoierii din Transilvania, Huniadi Cantores și Trei Parale.

Cele trei grupuri prezente în orașul de sub Tâmpa au promovat lucrări muzicale din perioada medievală, din cea a renașterii, dar și muzici urbane de tradiție orală din secolul al XIX-lea din Valahia și Moldova.

Muzica veche a fost interpretată pe instrumente de epocă, respectiv copiile lor moderne în manieră istorică și va constitui un prilej unic de animare și încântare pentru publicul larg.

2023

Cea de-a treia ediție a Festivalului de Muzică Veche ,,Corona Old Music”a fost organizată de Centrul Cultural Reduta în parteneriat cu CORESI SHOPPING RESORT.

Programul din acest an a ilustrat personalitatea unui festival de muzică veche organizat la granița răsăriteană a Europei. Periplul muzical a reunit diferite stiluri și expresii, de la muzică barocă, renascentistă la cea veche românească, acoperind un spațiu temporal ce pornește de la primele veacuri ale mileniului trecut și ajunge până la începutul secolului al XIX-lea.

Pe scenele festivalului, în zilele de 12-13 august, atât în Piața Sfatului,  cât și la Coresi Shopping Resort au fost auzite instrumente precum: djembe, darbuka, conga, bongos, tapan, cinele, gong, ibo drum, chimes, koshi chimes, rainstick, cowbell, jam block, drâmbă, toacă, cajon, clarinet, caval, fluiere ciobănești, blockflote, tilinca, schalmei, cimpoi medieval, ocarină, chitară electrică și chitară electro-acustică, toba, vuva, daireaua, viela, drâmba, oud, violoncel, țambal, flaut.

Concertele de muzică veche au fost susținute de invitați de marcă: Grupul Lupus Dacus, Grupul Trei Parale, Ansamblul Imago Mundi, Ansamblul Anton Pann, Grupul Truverii.

Concertele au fost completate de demonstrații de dans istoric a căror protagoniști au fost membrii Ansamblului folcloric „Măgura” Codlea.

Grupul Lupus Dacus a susținut un atelier de muzică de veche la care au participat copiii și tinerii prezenți în Piața Sfatului din Brașov.

Finanțator principal a fost PRIMĂRIA MUNICIPIULUI BRAȘOV.

Festival Medieval | 6-7-8 septembrie 2024

Centrul Cultural Apollonia și Centrul Cultural Reduta organizează pe 6, 7 și 8 septembrie Festivalul Medieval, care va transforma Cetățuia Brașovului într-un loc plin de viață, cu scenete medievale, concerte, prezentări de arme, animații stradale, dansuri, statui vivante, Commedia dell’Arte, ateliere și multe alte experiențe de neuitat!

Pe 6 septembrie, Piața Sfatului va deveni istorie vie sub pașii Lupilor Albi și ai Mercenarilor din Asserculis. Vom urca împreună într-o paradă spectaculoasă spre Cetățuia Brașovului, în cadența dată de ritmurile Toboșarilor din Asserculis.

#CetățuiaÎntreLumi – Spectacolele medievale readuse la viață

Tradiţia va prinde viaţă la Cetățuia Brașovului – un loc de întâlnire între trecut şi prezent. Pe 6 septembrie, Dealul Straja va fi animat de scenete, mituri şi de călătoria muzicală în timp alături de Truverii.

Pe 7 și 8 septembrie, Grupul Skepsis și Mercenarii din Asserculis vor urca pe scenă cu spectacole de teatru inspirate din Commedia Dell’Arte, oferind experienței de la Cetățuie (și) o doză de umor; pentru cei mici, povestea înduioșătoare a cavalerului de hârtie Don Quijote de la Mancha, în interpretarea Teatrului Strada, și spectacolul interactiv „Prâsleau cavaler”, oferit de Mercenarii din Asserculis, vor fi prilej de amuzament și învățătură.

Lupii Albi vor aduce în scenă, pentru prima dată la Brașov, spectacolul istoric „Cavalerul negru”, un show de actorie și cascadorie ce cuprinde un turnir medieval, lupte, dialoguri amuzante între cavaleri și domnițe, fiind un moment care va atrage atât pasionații de istorie, cât și pe cei care caută o experiență culturală autentică. Regia, scenariul și coloana sonoră sunt semnate de Bogdan Jianu.

Atmosfera va fi completată de statui vivante, dansuri medievale cu formația Nosa și ateliere meșteșugărești care vor aduce meșteșugurile de odinioară în fața vizitatorilor. Cei mai curajoși se vor aventura în întreceri, jocuri de castel, lupte și competiții medievale, ghidați de Straja Cetății Mediaș, Terra Ultrasilvana și Străjerii Cetății Bistrița.

#CoronaOldMusic – o călătorie muzicală în timp

În cadrul Festivalului Medieval, iubitorii de muzică veche vor fi purtați într-o călătorie muzicală, trecând de la tradiția otomană și balcanică la melodiile românești și transilvănene din secolele XVI-XVIII, prin concertele oferite de ansambluri renumite, precum Carmina Renascentia, Peregrinii, Nomen est Omen, Codex și Kalofonis. Un final grandios: „Magia Luminii”- Spectacol de jonglerie și foc!

Festivalul se va încheia cu un show de jonglerie cu lumini, pregătit de Mercenarii din Asserculis, un moment care promite să lase publicul cu respirația tăiată.

Pe 6, 7 și 8 septembrie, readucem la viață magia Evului Mediu !

Detalii suplimentare și programul complet al evenimentului sunt disponibile pe site-urile www.apolloniabrasov.ro și www.centrulculturalreduta.ro.

 

 

Acest site folosește cookie-uri pentru a vă oferi o experiență cât mai bună. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu folosirea acestora.