Festivalul Național de Teatru pentru Amatori ,,AM ACTOR”

Festivalul Național de Teatru pentru Amatori ,,AM-ACTOR”

Festivalul Național de Teatru pentru Amatori ,,AM-ACTOR” a fost organizat la Brașov, pentru prima dată, în anul 2013, cu scopul de a susține și de a promova teatrul pentru amatori din România, ca formă de manifestare artistică, mijloc de formare şi dezvoltare personală, ce poate fi accesat de orice iubitor de frumos și de teatru, indiferent de vârstă.

Ideea acestui festival a pornit de la necesitatea de a susţine mişcarea de teatru pentru amatori, intrată nedrept într-un con de umbră şi pe o pantă descendentă, care ar putea duce la dispariţia ei. La «Reduta» avem o trupă de teatru foarte performantă, care la această oră este cea mai valoroasă din ţară. Vrem ca prin acest festival să apreciem efortul acestor oameni care fac teatru după orele de muncă, doar din dragoste fără margini pentru teatru şi meseria de actor“, susține Marius Cisar, managerul Centrului Cultural „Reduta“ în anul 2013.

Iniţiatorul festivalului este cunoscutul actor Marian Rîlea, care apreciază că actorii amatori pot constitui un exemplu de dăruire şi profesionalism pentru mulţi dintre profesioniştii genului. „Toţi profesioniştii de astăzi au început, într-un fel sau altul, în zona teatrului de amatori. Nu de puţine ori se întâmplă ca trupele de amatori să depăşească performanţele trupelor profesioniste, ceea ce trebuie apreciat.

Au fost invitate să participe Teatre din Călăraşi, din Reghin, Medgidia, Roman, Lugoj, Mediaș, Caracal, Brașov şi Verona-Italia. Printre textele puse în scenă s-au aflat titluri cunoscute ale dramaturgiei româneşti şi internaţionale, ca de exemplu „Gaiţele“ de Alexandru Kiriţescu, „Variaţiuni enigmatice“ de Eric Emmanuel Schmitt, „Soţul păcălit“ de Moliere, „Dineu cu proşti“ de Francis Veber, „Acul cumetrei Gurton” de William Stevenson, „Inima second-hand” de Dr. Venerus C-tin Popa, „D’ale Carnavalului” de I.L. Caragiale, „Hangița” de Carlo Goldoni, „Interesul poartă fesul” după Jacinto Benavente, trupa de teatru Redoute a Centrului Cultural Reduta susținând spectacolele „Pescărușul”, adaptare după A.P. Cehov, ,,Povestiri după William Shakespeare” de Charles & Mary Lamb, în regia cunoscutului actor Marian Râlea.

Cea de-a treia ediție a Festivalului Național de Teatru pentru Amatori ,,AM-ACTOR”, a fost una omagială, în memoria reputatului regizor George Gridănușu, părintele trupei de teatru de amatori a Centrului Cultural Reduta, cel care a pus bazele primei trupe cu actori amatori din Braşov, acum mai bine de cinci decenii.

Cea de-a patra ediție organizată în 2018 a adus pe scena Centrului Cultural Reduta spectacolele susținute de trupe teatrale de amatori din Roman, Medgidia, Lugoj, Caracal, Mediaș, Reghin și Brașov. Au fost prezentate proiecte teatrale independente adresate atât copiilor, cât și adulților, profesioniștilor și iubitorilor de teatru vizual în general:  ,,Acul cumetrei Gurton” de William Stevenson, „Inima second-hand” de Dr. Venerus C-tin Popa, D’ale Carnavalului de I.L.Caragiale, ,,Hangița” de Carlo Goldoni,  ,,Interesul poartă fesul” după Jacinto Benavente.

Trupa de teatru Redoute a Centrului Cultural Reduta a susținut spectacolul ,,Pescărușul”, adaptare după A.P Cehov .

Festivalul aduce teatrul mai aproape de public, propunând inovaţia drept temă a producţiilor aflate în program.

Acest site folosește cookie-uri pentru a vă oferi o experiență cât mai bună. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu folosirea acestora.