Festivalul de teatru pentru liceeni ,,Amprente”

Festivalul National de Teatru pentru Liceeni „Amprente” a fost inițiat în anul 2013, din dorința de a avea un festival de teatru pentru liceeni și la Brasov, dat fiind talentul si interesul manifestat de liceeni pentru teatru, dar și faptul că în țară, există trupe de teatru pentru liceeni valoroase, ale căror spectacole merită aduse în fața unui public cât mai numeros.
Festivalul reprezintă gustul gogoşilor cu ciocolată privirea cerului naiv care se pierde în ochii adoloscenţilor şi curiozitatea caldarâmului din centrul Braşovului sub pasii grăbiţi ai participanţilor.
„În teatru este vorba despre viață. Acesta este punctul de pornire și nu există nimic mai important. Teatrul este viață.” Peter Brook

,,Aparent, din punctul de vedere al (copacilor) profesorilor, ei, tinerii, zi de zi sunt aceiași. Când, de fapt, zilnic poartă pe chip altă mască. Uneori a veseliei, alteori a tristeții, dar indiferent de expresia ei, tinerii încearcă măcar să poarte cu demnitate o mască a siguranței. Dar numai ei știu de fapt cât de nesiguri sunt… aproape niciodată nu le iese să se simtă ei înșiși. Și atunci simt cum scena vieții lor pică în derizoriu. Apoi, vine cineva care privește dincolo de aparențe, gen profa de filosofie și aruncă înspre ei un colac de salvare numit TEATRU… teatrul aduce în viața tânărului foarte multe lucruri bune. În primul rând teatrul educă. Îl trage de mânecă și-l face să fie mai atent la adevăratele valori ale vieții. Uneori teatrul ceartă, satirizează, mângâie, alină și te ține deștept. Pentru că teatrul înseamnă cultură, artă și emoție. Indiferent că tinerii caută un moment de respiro de la viața școlară, că vor să se deconecteze de tot și de toate, că vor să-și îmbogățească cultura generală, acolo pe scenă, par puternici și frumoși. Atât de strălucitori, încât fac victime. Una dintre victime sunt eu. Înamorat până peste cap de tânăra trupă de teatru a Liceului Grigore Antipa, am decis să dau naștere, la Centrul Cultural Reduta, unui festival care, pe undeva, legitima talentul și dăruirea acelor copii și a profesorului care le-a insuflat pasiunea pentru teatru. Urma să poarte numele trupei, AMPRENTE. Anul trecut m-am implicat mai mult, regizând Pisica Verde a dramaturgului brașovean Elise Wilk, un text care tratează cu profunzime aspectele vieții adolescenților. Pentru ei a fost nu doar o experiență necesară, ci și un prilej de a se bucura de succesul scenei, prestația lor aducându-le premii și multă atenție din partea unor actori și regizori consacrați.
Esența teatrului se află într-o formă de mister numit ,,clipa de față”.
Teatrul pentru elevi, deși actualmente se produce doar la nivel de ,,laborator”, rezultatul său nefiind altceva decât un exercițiu, trebuie să devină parte din programa școlară, nu doar un fenomen izolat, animat de un profesor care vede sensul.
Laboratorul de teatru este un loc al educației emoției, al spiritului. Elevii câștigă inventivitate și ingeniozitate, dezvoltarea imaginației, dezvoltarea atenției, a spiritului de observație, comunicare și spontaneitate. Joaca de-a teatrul încurajează originalitatea oferind libertate maximă.’’ (Marius Cristian CISAR – manager Centrul Cultural REDUTA)

Acest site folosește cookie-uri pentru a vă oferi o experiență cât mai bună. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu folosirea acestora.