Centrul Cultural Reduta prezintă Festivalul de Teatru politic ,,Scenele Memoriei”, eveniment ce se doreşte a fi un exerciţiu de memorie individuală şi colectivă.
Ideea acestui festival s-a născut în anul 2017, când Trap Door Theatre din Chicago a jucat la Centrul Cultural ,,Reduta” piesa lui Matei Vișniec, ,,Istoria comunismului povestită pentru bolnavii mintali” și cum dramaturgul a îmbrățișat-o pe loc, propunându-i și un nume: ,,Scenele memoriei”.
Astfel, Matei Vișniec a devenit directorul onorific al festivalului, iar cuvintele sale motivează, încă o dată, interesul pe care acest eveniment teatral îl trezește:
,,Cred că vorbim despre memorie din toate punctele de vedere. Festivalul încearcă să trateze o formă de Alzheimer social. Prin spectacolele invitate și povestea lor, căutăm elemente care să întregească aceste pete albe ale creierului colectiv, acest mare puzzle al istoriei. Festivalul nostru de la Reduta are coerență, are un gând foarte clar și o structură sănătoasă. Veniţi deci să vedeţi spectacole care vă vor aminti de trecut, dar şi de viitor, de ceea ce am lăsat neterminat noi, generaţia de tranziţie, de ceea ce copiii noştri vor avea de făcut (uneori luând lucrurile de la zero).”
Festivalul propune spectacole despre evenimente, teme şi dileme pe care nu ar trebui să le uităm, pe care nu ar trebui să le evacuăm din preocupările noastre. Ceea ce suntem noi astăzi, ceea ce gândim şi ceea ce facem, iluziile dar şi greşelile noastre, visele dar şi renunţările noastre, sunt partea vizibilă a unui iceberg. Ori teatrul are această capacitate de a deschide ferestre spre combustiile interioare ale istoriei, să ne readucă în faţă dramele sau accidentele istorice care ne-au structurat fiinţa, care ne-au modelat vrând-nevrând.
Prima ediție a festivalului a adus o selecție de spectacole provocatoare, într-un program special, dedicat publicului iubitor de teatru: ”Occidental Express”- Trap Door Theatre Chicago, ”Republica Melania”-Teatrul Odeon București, ”Seceta Roșie”- Teatrul Național ”Vasile Alecsandri” Iași, ”Aventura”-Teatrul Sică Alexandrescu Brașov, ”Jurnal de România”- Teatrul Andrei Mureșanu Sf.Gheorghe. Programul a cuprins și un spectacol-lectură, ”Ubu Rege” de Alfred Jarry, în interpretarea actorilor brașoveni Viorica Geantă-Chelbea și Mihai Bica.
De asemenea, publicul a avut ocazia unei întâlniri cu dramaturgul Cornel Teulea, în cadrul lansării celor două cărți de teatru politic: Capitalul lui Marx se întoarce ca eveniment cuantic și ucide pisica lui Schrodinger, Ed. Eikon, București, 2016 și Teatru minut, Ed. Școala Ardeleană, Cluj Napoca, 2017.