Festivalul Naţional de Obiceiuri Tradiţionale „Cununa”

Festivalul Național de Obiceiuri Tradiționale “CUNUNA” inițiat în anul 2016, de Serviciul Cultură Tradițională din cadrul Centrului Cultural “Reduta” Brașov își propune să contribuie la conservarea, promovarea și valorificarea obiceiurilor tradiționale din diferite zone etnofolclorice ale țării noastre.

2016

Prima ediție a festivalului s-a desfășurat pe parcursul a două zile, în localitatățile Codlea și Prejmer și a adus publicului obiceiurile de muncă: “Plugarul” – Ansamblul Folcloric “Plaiurile Dumbrăviței”, “Cununa secerătorilor” – Ansamblul Folcloric “Măgura” din Codlea (obiceiuri ce se desfășoară în arealul etnografic al județului nostru ) și un obicei pastoral reconstituit de Ansamblul Folcloric Aromân “Dor” din localitatea Sarighiol de Deal, județul Tulcea.

2017

A doua ediție a festivalului a fost consacrată obiceiului de nuntă, pe scena din Piața Sfatului Brașov, reconstituindu-se nunta drăgușană (comunitatea din Drăguș), nunta someșană (Ansamblul Folcloric “Cununa Someșană” din Maieru, Bistrița Năsăud) și obiceiul de nuntă din Botoșani (Ansamblul Folcloric “Cordăreanca” din Cordăreni, Botoșani).

2018

Anul Centenarului Marii Uniri – 2018, a adus în Brașov ansambluri ale minorităților din țară și din județul Brașov. Ansamblul de dansuri sârbești “Plavi Delija” din Sânpetru Mare acompaniați de Orchestra de țamburași “Batini Becári” din Sânicolau Mare, județul Timiș, Ansamblul Multietnic “Tekir” al tătarilor din localitatea Techirghiol, județul Constanța, au evoluat alături de ansambluri ale minorităților din județ – maghiari (Keknefelejcs, Săcele), rromi (Romano Step, Săcele), sași (Die Knospe Aus Rosenau, Râșnov) și greci (Ansamblul Efthymos al Comunității Elene din Brașov). De asemenea, în cadrul festivalului a putut fi urmărit și călușul ardelenesc al Ansamblului Mugurelul din Râșnov, localitate în care anul se desfășoară Balul călușarilor.

2019

Ultima ediție a festivalului a adus publicului din Brașov, obiceiuri din ciclul vieții și obiceiuri de peste an, atât ale românilor cât și ale minorităților: nunta din zona Rupea (Ansamblul Folcloric “Măgura” din Codlea), obiceiul de nuntă al grecilor (Ansamblul de dansuri grecești “Ermis” din Brașov), obiceiul de inițiere al tinerilor din comunitatea maghiară practicat în primele zile ale anului (Ansamblul “Kekvirag” din Belin, Covasna), călușul oltenesc (Ansamblul “Muguraș” din Optași-Măgura, Olt), obiceiul Borița din satul Purcăreni. Alături de aceste ansambluri au mai evoluat “Zestrea Săceleană” cu jocuri și căntece specifice mocanilor din Săcele, Ansamblul de dansuri germane “Korona” și trupa Die Burzenland Party Band din Brașov.

2020

La ediția a V-a organizată într-un an atipic sunt invitați: Ansamblul Folcloric Studenţesc „Junii Braşovului, Ansamblul Folcloric “PLAIURILE DUMBRĂVIȚEI” din Dumbrăvița, județul Brașov, Ansamblul Folcloric “MĂGURA” din Codlea, judeţul Braşov, Ansamblul Profesionist de Cântece şi Dansuri „BURNASUL” al Consiliului Judeţean Teleorman și solista OANA FONT din Dragomireşti, Maramureş.

Pe scena din Sala Mare a Centrului Cultural Reduta  vor fi prezentate următoarele obiceiuri: obiceiul tradiţional „Plugarul”, obiceiul tradiţional „Cununa secerătorilor” și obiceiul de nuntă din zona Vlaşca-Teleorman

Accesul publicului la spectacol se face doar pe bază de invitaţii. Acestea vor fi distribuite în regim gratuit şi se vor ridica nominal de la sediul Centrului Cultural „Reduta”, începând cu data de 5 octombrie a.c. până în ziua evenimentului, inclusiv.

Invitaţiile vor fi însoţite de „Declaraţia pe propria răspundere pentru evaluarea riscurilor de îmbolnăvire cu COVID 19”, ce trebuie completată de fiecare spectator şi predată organizatorilor în momentul accesului în perimetrul festivalului.

Au fost luate toate măsurile pentru prevenirea răspândirii infecției cu COVID – 19.

Vă invităm să le descărcați si să le citiți.

Măsuri de siguranță pentru desfășurarea Festivalului Național de Obiceiuri Tradiționale CUNUNA

DESCARCĂ: Declarație pe propria răspundere pentru evaluarea riscurilor de îmbolnăvire cu COVID – 19 pentru participare la eveniment și acord de prelucrare date.

Acest site folosește cookie-uri pentru a vă oferi o experiență cât mai bună. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu folosirea acestora.