Festivalul Naţional de Obiceiuri Tradiţionale ,,Cununa”

Festivalul Național de Obiceiuri Tradiționale ,,CUNUNA” inițiat în anul 2016 de Serviciul Cultură Tradițională din cadrul Centrului Cultural ,,Reduta” Brașov își propune să contribuie la conservarea, promovarea și valorificarea obiceiurilor tradiționale din diferite zone etnofolclorice ale țării noastre.

2016

Prima ediție a festivalului s-a desfășurat pe parcursul a două zile, în localitatățile Codlea și Prejmer și a adus publicului obiceiurile de muncă: ,,Plugarul” – Ansamblul Folcloric ,,Plaiurile Dumbrăviței”, ,,Cununa secerătorilor” – Ansamblul Folcloric ,,Măgura” din Codlea (obiceiuri ce se desfășoară în arealul etnografic al județului nostru ) și un obicei pastoral reconstituit de Ansamblul Folcloric Aromân ,,Dor” din localitatea Sarighiol de Deal, județul Tulcea.

2017

A doua ediție a festivalului a fost consacrată obiceiului de nuntă, pe scena din Piața Sfatului Brașov, reconstituindu-se nunta drăgușană (comunitatea din Drăguș), nunta someșană (Ansamblul Folcloric ,,Cununa Someșană” din Maieru, Bistrița Năsăud) și obiceiul de nuntă din Botoșani (Ansamblul Folcloric ,,Cordăreanca” din Cordăreni, Botoșani).

2018

Anul Centenarului Marii Uniri – 2018, a adus în Brașov ansambluri ale minorităților din țară și din județul Brașov. Ansamblul de dansuri sârbești ,,Plavi Delija” din Sânpetru Mare acompaniați de Orchestra de țamburași ,,Batini Becári” din Sânicolau Mare, județul Timiș, Ansamblul Multietnic ,,Tekir” al tătarilor din localitatea Techirghiol, județul Constanța au evoluat alături de ansambluri ale minorităților din județ – maghiari (Keknefelejcs, Săcele), rromi (Romano Step, Săcele), sași (Die Knospe Aus Rosenau, Râșnov) și greci (Ansamblul Efthymos al Comunității Elene din Brașov).

De asemenea, în cadrul festivalului a putut fi urmărit și călușul ardelenesc al Ansamblului Mugurelul din Râșnov, localitate în care anul se desfășoară Balul călușarilor.

2019

Această ediție a festivalului a adus publicului din Brașov, obiceiuri din ciclul vieții și obiceiuri de peste an, atât ale românilor cât și ale minorităților: nunta din zona Rupea (Ansamblul Folcloric ,,Măgura” din Codlea), obiceiul de nuntă al grecilor (Ansamblul de dansuri grecești ,,Ermis” din Brașov), obiceiul de inițiere al tinerilor din comunitatea maghiară practicat în primele zile ale anului (Ansamblul ,,Kekvirag” din Belin, Covasna), călușul oltenesc (Ansamblul ,,Muguraș” din Optași – Măgura, Olt), obiceiul Borița din satul Purcăreni.

Alături de aceste ansambluri au mai evoluat ,,Zestrea Săceleană” cu jocuri și cântece specifice mocanilor din Săcele, Ansamblul de dansuri germane ,,Korona” și trupa Die Burzenland Party Band din Brașov.

2020

La ediția a V-a organizată într-un an atipic au fost invitați: Ansamblul Folcloric Studenţesc „Junii Braşovului, Ansamblul Folcloric ,,PLAIURILE DUMBRĂVIȚEI” din Dumbrăvița, județul Brașov, Ansamblul Folcloric ,,MĂGURA” din Codlea, judeţul Braşov, Ansamblul Profesionist de Cântece şi Dansuri „BURNASUL” al Consiliului Judeţean Teleorman și solista OANA FONT din Dragomireşti, Maramureş.

Pe scena din Sala Mare a Centrului Cultural Reduta  au fost prezentate următoarele obiceiuri: obiceiul tradiţional „Plugarul”, obiceiul tradiţional „Cununa secerătorilor” și obiceiul de nuntă din zona Vlaşca-Teleorman.

2022

CUNUNA COLINDĂTORILOR a fost o ediție care și-a propus să contribuie la valorificarea și promovarea obiceiurilor tradiționale de iarnă.

Au urcat pe scena din Piața Sfatului: Ansamblul ,,Datina” din Leorda – Comănești, „Brezaia” de la Rucăr , ,,Dubasii” de la Hunedoara, ,,Voievozii Munților” – Araci, Ansamblul folcloric „Poienita”, Ansamblul „Crai Nou”, ,,Trupa Arhaic”, Daniel Făt și Laura Dinu.

Brașovenii și nu doar ei, au cunoscut obiceiurile de iarnă din diferite zone ale țării.

Partener al acestui eveniment a fost Primăria Municipiului Brașov.

Acest site folosește cookie-uri pentru a vă oferi o experiență cât mai bună. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu folosirea acestora.