Zilele redutelor culturale din Transilvania și Banat

„Zilele redutelor culturale din Transilvania și Banat” este un demers cultural care își propune promovarea reciprocă a unor valori culturale comune din Cluj-Napoca Timișoara și Brasov, prin cercetarea și documentarea istoricului și specificului redutelor culturale, valorificarea în forma unei expoziții foto-documentare a istoricului și specificului redutelor culturale, conceperea și prezentarea publică a unui program cultural, artistic – educațional specific celor trei redute culturale din Transilvania și Banat: Muzeul Etnografic al Transilvaniei Cluj-Napoca o expoziție foto-documentară și un atelier educațional etnografic; Teatrul German de Stat Timișoara o piesă de teatru și un atelier educațional de teatru; Centrul Cultural Reduta Brașov un spectacol de balet și un atelier educațional de balet.

Proiectul „Zilele redutelor culturale din Transilvania și Banat” a fost cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național, în cadrul sesiunii de finanțare I/2023, în valoare totală de 127.999,75 lei. Acesta s-a desfășurat în perioada februarie – iulie 2023, iar la finalul proiectului au fost realizate o producție video și o expoziție multimedia.

Evenimentele proiectului au avut loc astfel:

12 – 14 mai 2023 – Cluj-Napoca

ARHIVĂ FOTO

9 – 11 iunie 2023 – Timișoara

ARHIVĂ FOTO

30 iunie – 2 iulie 2023 – Brașov

ARHIVĂ FOTO

  • Spectacolul de teatru „Oameni. De vânzare”

de Carmen Lidia Vidu –– Regia: Carmen Lidia Vidu

Spectacolul ,,Oameni. De vânzare” este un proiect de teatru documentar, care reunește filmul, teatrul și fotografia. În timp ce propaganda oficială avertiza asupra „abisurilor” lumii libere, în spațiul românesc are loc probabil cel mai mare trafic de persoane din secolul al XX-lea.

,,Oameni. De vânzare” expune situația comerțului cu etnici germani din România comunistă, care între anii 1969-1989 au fost vânduți Republicii Federale Germane.

Este un spectacol despre dispariția unei comunități, despre eforturile pe care membrii acesteia le fac pentru părăsirea mediului ostil în care trăiesc și despre demonizarea dorinței acestora de a îndrăzni să viseze la viitorul lor într-un stat mai liber și mai prietenos cu cetățenii lui.

Apariții video: Heinz Günther Hüsch, Stelian Octavian Andronic, Johann Schaas, Germina Nagâț, Mădălin Hodor, Hanni Hüsch, Cornel Hüsch.

  • Spectacolul de balet „Euphoria”

Baletul este una dintre cele mai rafinate formă de artă, o artă complexă, un dans plin de mișcări grațioase și precise, executate cu mare forță și flexibilitate. În general, baletul se execută pe o scenă, într-un decor spectaculos, în costume sofisticate, iar muzica joacă un rol important în crearea unei atmosfere magice și pline de fantezie.

Spectacolul „Euphoria” a fost o combinație de balet clasic și balet contemporan, în care tinerele balerine, au interpretat fragmente din lucrări clasice recunoscute internațional cum sunt Rondo alla turca de W. A. Mozart, Lacul lebedelor de P. I. Tcheaikovsky, Rapsodia Română de George Enescu, Vrăjitorul din Oz sau Opera Lakme de Leo Delibes, precum și un moment coregrafic de dans contemporan pe melodia Wade in the water a celor de la Alvin Ailey American Dance Theater.

  • Atelier educațional etnografic „Măștile de odinioară”

Măștile tradiționale fac parte din inventarul a numeroase obiceiuri fie din ciclul vieții, fie din cel anual. Acestea închipuie ființe din mitologia populară, înfățișând strămoși (moși și babe), animale fantastice (brezaia, cerbul, capra, ursul și altele) sau personaje diabolice ori grotești. Funcționalitatea acestora comprimă aspecte rituale (magice) și ludice (amuzante, legate de joacă).

Atelierul de măști a fost interactiv, participanții putând să lucreze după modele arhaice din diferite zone etnografice, prezentate și explicate.

Materialele și tehnicile folosite sunt similare celor tradiționale: postav, pănură, blană, fire de lână și alte fire colorate, mărgele și altele. Părțile componente ale măștilor au fost realizate manual și apoi asamblate prin coasere, creativitatea cursanților fiind încurajată.

  • Atelier educațional de balet „În pași de dans”

Baletul este dansul clasic care implică antrenament intens și înaltă tehnică și include mișcări precum plie, releve, piruete, salturi și cele șase poziții principale ale brațelor și picioarelor, iar aceste mișcări sunt combinate pentru a crea o poveste, o atmosferă sau o emoție.

La atelierul educațional de balet, copiii au fost inițiați în primele mișcări de dans cu ajutorul unor exerciții de încălzire la sol și al unor exerciții de postură și tehnică pentru începători în mijlocul sălii. Pentru acest lucrua fost nevoie ca participanții la atelierul de balet să fie echipați corespunzător în haine comode.

  • Atelier educațional de teatru „Theatralische Ausdrücke”

Prezența scenică are sute de definiții în toate culturile lumii și se poate înfățișa în și mai multe feluri. Dar care sunt elementele comune ce sunt relevante și pentru performerul de astazi?

În acest atelier de expresie corporală și vocală se vor explora elemente de teatru, dans și muzică internațională.

Atelierul educațional de teatru a fost  deschis pentru participanții de orice vârstă și pregătire, cu un deosebit interes pentru artele performative. S-a recomandat îmbrăcăminte lejeră, ce nu împiedică mișcarea.

  • Expoziția „Redutele culturale din Transilvania și Banat”

Expoziția foto-documentară realizată de specialiștii din Cluj-Napoca în cadrul proiectului finanțat de AFCN, „Zilele redutelor culturale din Transilvania și Banat”  și-a propus să evidențieze, cu ajutorul fotografiilor de arhivă, care a fost rolul acestor instituții de cultură de-a lungul timpului, cum s-a modificat arhitectura lor datorită diverselor politici urbanistice locale, ce evenimente mai importante au avut loc în clădirile de tip Reduta, ce personalități ale vremii au trecut pragul acestor „Redute”.

În expoziție au fost punctate, concret, datele cele mai semnificative din istoria fiecărui edificiu cultural prin apelul la sursele bibliografice puse la dispoziție de fiecare instituție.

Expoziția „Redutele culturale din Transilvania și Banat” cuprinde 20 de panouri cu dimensiunea de 100/100 cm, printate color. Pe fiecare panou vor fi expuse 4 fotografii ale fiecărei clădiri, însoțite de texte explicative și de trimiteri la sursele de informare.

Întrucât există o redută culturală și la Sighetul Marmației, de care echipa de proiect a aflat mai târziu, sunt incluse pe 2-3 panouri informații și fotografii cu istoricul și importanța acestei clădiri.

ARHIVĂ FOTO

FILM EXPOZIȚIE

FINAL DE PROIECT – MATERIAL VIDEO

Acest site folosește cookie-uri pentru a vă oferi o experiență cât mai bună. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu folosirea acestora.