Proiecția documentarului ULTIMA TRANSHUMANȚĂ în 6 martie

Proiecția documentarului ULTIMA TRANSHUMANȚĂ în 6 martie

Centrul Cultural Reduta vă invită la proiecția documentarului ,,Ultima transhumanță” în prezența regizorului Dragoș Lumpan în data de 6 martie, la ora 18.00.

INTRAREA ESTE LIBERĂ!

Filmat în șase țări timp de cincisprezece ani, „Ultima transhumanță” ne poartă în lumea ciobanilor care merg cu animalele pe distanțe foarte mari în căutarea hranei: un mod de viață străvechi incompatibil cu lumea modernă.

Acum 10.000 de ani, în Orientul apropiat, omul a domesticit primele oi.

Și a plecat cu ele la drum. Așa îi spun ciobanii transhumanţei. Drumul lor măsoară timpul și spațiul cu instrumente pe care noi le-am uitat. Oameni și turme pendulează între câmp și munte punând în mișcare un mecanism care ticăie de mii de ani și care e gata să stea. Ceasul transhumanței se oprește cu fiecare familie de ciobani care alege să nu mai meargă la drum. Dar, continuă să bată cu încăpăţânarea celor care încă mai dorm printre oi sub cerul liber. Cei care încă trăiesc sub stele și care sunt din ce în ce mai puțini. Filmul „Ultima transhumanță” este povestea lor.

Din decembrie 2023 transhumanta a fost inclusă în patrimoniul imaterial UNESCO.

Dosarul multinațional  ,,Transhumanța, strămutarea sezonieră a turmelor” a fost elaborat în colaborare Albania, Andorra, Austria, Croația, Franța, Grecia, Italia, Luxemburg și Spania. Transhumanța este ce-al de-al zecelea element înscris de România în Lista reprezentativă a patrimoniului cultural imaterial al umanității.

Evenimentul este organizat de Serviciul Cultură Tradițională din cadrul Centrului Cultural Reduta.

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=gRuIPkPmk3k 

Dragoş Lumpan s-a născut în 1969, la Bucureşti.
Între 1988-1990 a fost student la Facultatea de Geologie şi Geofizică (Univ. Bucureşti), după care, în 1999, a obţinut licenţa în Teologie Pastorală Ortodoxă (Facultatea de Teologie, Univ. Bucureşti). În 2000 obţine Licenţa în Imagine de film şi TV la Facultatea de Film, (Universitatea de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale”, Bucureşti).

A participat cu numeroase expoziţii de grup şi personale în Marea Britanie, Spania, Italia, Turcia, Olanda, Franţa şi România şi a fost distins cu mai multe premii, dintre care amintim (selectiv): Premiul I pentru fotografie la Festivalul UATC – CineMAiubit (1997,1999); Premiul special al juriului la Concursul foto Geografica – Muzeul Bucureştiului, 2000 (Filmul „Promo” a fost premiat la festivalul de film Taipei şi festivalul Dakino); Premiul pentru fotografie la Târgul Internaţional de Arte Vizuale (2001); Premiul al III-lea la European Central Bank Annual Photography Award Romania (2009).

Colaborează ca fotograf independent cu revista National Geographic România.

În urma proiectelor lui au fost editate 3 cărţi – album: „Fotografii mişcate” (varantă electronică), „Chipuri de viaţă monahală” (2006) şi „Ultima Transhumanţă” (2011).

Acest site folosește cookie-uri pentru a vă oferi o experiență cât mai bună. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu folosirea acestora.