Oameni si datini

Centrul Cultural „Reduta” prin Serviciul Cultură Tradițională, a organizat în perioada 15 septembrie – 5 noiembrie 2020, cea de-a VI-a ediţie a Concursului Național de Fotografie Etnografică „Oameni și datini”,  fiind împărțit pe două secțiuni:

SECȚIUNEA I – PORTRET (personaj surprins într-un anumit context)

SECȚIUNEA A II-A – MOMENT ETNOGRAFIC

,,În concurs au fost acceptați peste 60 de fotografi din 15 județe ale țării și din București, fotografiile trimise având caracter etnografic, din domeniul culturii tradiționale materiale și imateriale – obiecte de patrimoniu cultural tradițional.

Au fost surprinse în imagini alb-negru și color, atât obiceiuri tradiționale, costume populare, portrete, cât și ocupații tradiționale, arhitectură tradițională din diferite zone ale țării, pornind din Suceava până în Bihor  și din Maramureș până în Alba’’, comunică Adrian Vălușescu, manager interimar al Centrului Cultural Reduta.

În data de 9 noiembrie 2020 a avut loc etapa de jurizare  a Concursului Național de Fotografie Etnografică ,,Oameni și datini”.  Juriul format din dr. Ioan Praoveanu – etnolog, Mihaela Modâlcă – artist plastic,  Vlad Dumitrescu – fotograf profesionist  a  ținut cont de următoarele criterii: încadrarea în tematica concursului, calitatea tehnică de fotografiere, claritatea transpunerii mesajului atât vizual, cât şi în titlul fotografiilor, creativitatea şi originalitatea.

MARELE PREMIU ,,OAMENI ȘI DATINI” în valoare de 700 lei a fost câștigat de Kuti Zoltán Hermann din Miercurea Ciuc cu fotografia ,, Privire în trecut’’, fotografie realizată în septembrie 2017, în satul Fitod, judeţul Harghita.

Kuti Zoltán Hermann s-a născut în data de 8 ianuarie 1974, iar cunoştinţele de bază despre fotografie le-a obţinut în cadrul unui curs de specialitate, consultând lucrări şi materiale video. Fotografiază cu bucurie tot ceea ce îi stârneşte interesul, fie că este vorba de natură, etnografie, modă, şi de fiecare dată încearcă să surprindă momentele speciale. Fotografiile sale au fost parte a numeroase expoziţii din ţară şi străinătate, participă la numeroase concursuri de proiecte la care a obţinut premii şi în cadrul cărora au fost selectate lucrările sale, predominant pe teme de etnografie şi sociologie.

Premiile acordate celor două secțiuni PORTRET și MOMENT în valoare de 500 lei – PREMIUL I,  400 lei – PREMIUL AL II-LEA și 300 lei – PREMIUL AL III-lea vor ajunge la fotografi din județele: Mureș, Bihor, Vâlcea, Brașov.

Secţiunea PORTRET

PREMIUL I TORDAI EDE – 100 de ani
PREMIUL al II-lea ADELA RUSU – Miel de Paște
PREMIUL al III-lea IOAN CIOBOTARU – Așteptarea

 

Câștigătorul Premiului I la Secțiunea PORTRET, Tordai Ede și-a transformat hobby-ul din copilărie în profesie, devenind unul dintre cei mai reputaţi profesionişti ai fotografiei din Târgu Mureş.

,,Fotografia pe suport de hârtie este, precum textul scris sau pictura, mult mai valoroasă decât cea pe ecranul unui calculator. Dovadă că începe să fie tot mai rară fotografia-document ca să rămână pentru familie peste generaţii”, declară Tordai Ede.

Secţiunea MOMENT

PREMIUL I MARCO ALGASOVSCHI – Umbra
PREMIUL al II-lea NAGY BOTOND – Meșterul țiglar
PREMIUL al III-lea CONSTANTIN LAZĂR – Mâini de aur

Premiul I al Secțiunii MOMENT a fost câștigat de către brașoveanul Marco Algasovschi cu fotografia ,,Umbra’’, realizată în satul Filia, judeţul Covasna.

Marco Algasovschi a descoperit fotografia în timpul liceului, atunci când a observat că foto este cel mai bun pretex de a cunoaște oameni și modul lor de a trăi.  ,,Îmi plac mai ales cătunele izolate și fotografia cu tematică etnografică. Astfel am descoperit bocșele, din zona Tălișoara jud. Covasna și oamenii care lucrează din greu pentru a face cărbuni, aceasta fiind una dintre cele mai dificile meserii pe care am întâlnit-o în satul tradițional. În fotografia ,,Umbra’’ cărbunarul era cocoțat pe o bocșă care ardea mocnit pentru a o verifica și pentru a remedia eventuale stricăciuni ce apar în timpul procesului de producere a mangalului’’, spune Marco Algasovschi.

Lucrările prezentate în cadrul Concursului Național de Fotografie Etnografică ,,Oameni și datini” vor face obiectul unei expoziții on-line și vor fi publicate în Albumul de fotografie etnografică  ,,Oameni și datini’’, care va fi editat în anul 2021.

© Serviciul Cultură Tradițională

 

Acest site folosește cookie-uri pentru a vă oferi o experiență cât mai bună. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu folosirea acestora.