ȚARA BurzenLAND – performance de teatru cultural-istoric și Dor! Dor? Das Land, in dem ich geboren bin. HEIMATFREMDE – film documentar, în premieră în 2 august

ȚARA BurzenLAND – performance de teatru cultural-istoric și Dor! Dor? Das Land, in dem ich geboren bin. HEIMATFREMDE – film documentar, în premieră în 2 august

În perioada 25 iulie – 2 august 2022 are loc proiectul cultural ȚARA BurzenLAND, ce își propune o prezentare inedită și vie a Țării Bârsei.
Pornind de la o trecere prin istoria și cultura locului, (prin pictură, muzică, literatură, limbă, meșteșug, folclor etc.) 8 elevi și studenți vorbitori de limba germană din Brașov au lucrat împreună cu un pedagog teatral și un profesor de cultură și istoria artei timp de o săptămână.
În urma unei serii de ateliere de cercetare și creație aceștia au creat un performance de teatru prin intermediul căruia vor prezenta Țara Bârsei poetic și activ prin ochii lor.
Sunt planificate două reprezentații ale performance-ului:
1. La Muzeul Național al Țăranului Român, București.
2. La Brașov, Centrul Cultural Reduta, în cadrul Săptămânilor culturale germane din Transilvania.
Publicul din București și din Brașov este invitat la evenimentele de prezentare ale căror program cuprinde: un performance de teatru realizat de tinerii participanți, discursurile invitaților de onoare despre istoria și cultura Țării Bârsei, precum și o discuție deschisă pe tema propusă împreună cu tinerii participanți și public.
De asemenea, va fi prezentat filmul documentar: „Dor! Dor? Das Land, in dem ich geboren bin. HEIMATFREMDE” – rezultatul unui proiect similar din 2021, în care tineri elevi s-au confruntat cu istoria transgenerațională a Transilvaniei, iar în acest context, cu conceptele: plecare, întoarcere, reîntoarcere, acasă.
Invitați de onoare: Thomas Șindilariu – istoric, subsecretar de stat DRI, prof. Adrian D. Vălușescu – manager Centrul Cultural Reduta.
Moderator: Petra A. Binder
Intrare liberă
Organizatori și inițiatori:
Asociația Cu Timp Pentru Cultură, Brașov
Biroul Cultural pentru Transilvania la Muzeul Transilvănean din Gundelsheim, Germania
Parteneri și finanțatori:
Centrul Cultural Reduta, Brașov
Radio Guerilla
Die Beauftragte der Bundesregierung für Kultur und Medien, Germania
Forumul Democrat al Germanilor din Județul Brașov
Departamentul pentru Relații Interetnice
Fundația Michael&Veronica Schmidt Stiftung
Acest site folosește cookie-uri pentru a vă oferi o experiență cât mai bună. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu folosirea acestora.