VERNISAJ „Începutul lumii” – expoziție de ouă încondeiate și de icoane pe sticlă în 24 aprilie

VERNISAJ „Începutul lumii” – expoziție de ouă încondeiate și de icoane pe sticlă în 24 aprilie

Pentru a marca sfintele sărbători de Paște, la Centrul Cultural Reduta se deschide o nouă expoziție denumită „Începutul lumii” – expoziție de ouă încondeiate și de icoane pe sticlă.

Vă invităm să fiți alături de noi în data de 24 aprilie la vernisajul expoziției, începând cu ora 13.00!

În foaierul Centrului Cultural Reduta vor fi expuse 7 ouă încondeiate din diferite zone ale țării realizate de meșter popular Carmen Cojanu și 15 icoane pe sticlă realizate de iconar Alexandru-Dumitru Chișu.

Carmen Cojanu a avut doi meșteri atunci când a deprins, cu mulți ani în urmă, tainele încondeierii: pe doamna Tatu Silvia și pe domnul Micu Adrian, alături de care a pătruns tainele acestui vechi meșteșug. A studiat mult, documentându-se în muzee despre istoria meșteșugului și despre tehnici și motive.

Carmen se prezintă astfel:
,,Mă numesc Carmen Cojanu, am făcut cunoștință cu acul și cu ața din fragedă copilărie. Bunica mea a fost croitoreasă și am crescut cu muzica mașinii de cusut. Cel mai plăcut sunet pentru mine este acela făcut de o foarfecă care taie materialul. Întotdeauna am cusut pentru mine și pentru familia mea. Îmi plac lucrurile unicat, cred că acesta este și motivul pe care care m-au atras costumele populare.
Brodez, încondeiez ouă și țes. Deocamdată, țes numai brâie. Îmi place lucrul manual, îmi place când realizez ceva frumos din mâinile mele și de aceea vreau să duc mai departe meșteșugurile pe care le cunosc. Am mai avut doi profesori care m-au inițiat în tainele încondeierii ouălor de Paști, pe doamna Tatu Silvia și pe domnul Micu Adrian.

Iconar Alexandru-Dumitru Chișu are 22 de ani, este de loc din Mediaș, la momentul actual fiind student în Brașov. Practică meșteșugul din 2013, a deprins meșteșugul la Centrul de Arte din satul Brateiu, lucrează icoane pe sticlă, a absolvit Școala Populară de Arte și Meserii Ilie Micu Sibiu în 2017.

Alexandru se prezintă astfel:
Sunt mândru să vă împărtășesc pasiunea mea pentru icoanele pe sticlă tradiționale. Numele meu este Chișu Alexandru-Dumitru și sunt un meșter iconar, călăuzit de dragostea pentru artă tradițională și devoțiunea față de valorile culturale. În atelierul meu, transform sticla în opere de artă sacre, respectând tehnici tradiționale. Fiecare pictură pe sticlă pe care o creez are o poveste, o semnificație profundă și o conexiune cu tradițiile culturale. Îmi inspir lucrările din iconografia tradițională transilvăneană, aducând în prim-plan simboluri și motive care au o semnificație spirituală și culturală.
Fiecare detaliu al picturilor mele este realizat cu migală și cu atenție. Lucrez cu culori și tehnici specifice pentru a aduce la viață icoanele mele, oferindu-le o aură sacrală.
În afară de valorile spirituale pe care le transmit prin operele mele, îmi propun să contribui la conservarea și promovarea patrimoniului cultural.

La vernisaj cei prezenți vor afla din tainele încondeierii și despre tainele scrierii icoanelor.

Expoziția va fi deschisă în perioada 24 aprilie – 12 mai 2024.

Acest site folosește cookie-uri pentru a vă oferi o experiență cât mai bună. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu folosirea acestora.